20190811 Drielanden KNNV Groningen InventarisatieProject Ilse, Hugo, Thorhold, Andre, Wil, Stella
https://waarneming.nl/observation/177795435/ Citroengele en Goudgele honingklaver kunnen lastig te onderscheiden zijn. Citroengele honingklaver heeft kale, gerimpelde vruchten, Goudgele heeft aangedrukt behaarde (loep!), netnervige vruchten. Als er geen vruchten zijn, kan je kijken naar de zwaarden (zijdelingse kroonbladen) die langer zijn dan de kiel (middelste kroonblad) bij Citroengele honingklaver en even lang bij Goudgele honingklaver. Ten slotte heeft Citroengele bredere deelblaadjes bovenin de plant dan Goudgele honingklaver, maar dit kenmerk is niet altijd even goed te beoordelen.
Oenothera is een uiterst complex geslacht met veel sterk gelijkende soorten. Scherpe detailfoto's van de diagnostische kenmerken zijn noodzakelijk om de soort vast te stellen. Dit zijn onder andere de aan/afwezigheid van rode bultjes op de stengel, de lengte van de kroonbladen (meten vanaf basis tot aan een van de twee toppen), de kleur van de stengel, de vorm van de stengelbladen en het type beharing op de vruchten, blad en stengel.
Voor uitgebreide toelichting en een determinatiesleutel, verwijs ik je naar onderstaand artikel:
http://www.br.fgov.be/DUMORTIERA/DUM_106/Dum_106_12-42_Rostanski%20and%20Verloove_Oenothera.pdf
Schietwilgwratmijt
Aculus tetanothrix Glycaspis brimblecombei https://old.waarneming.nl/waarneming/view/177794335
Vijfdelig kaasjeskruid en Muskuskaasjeskruid zijn sterk gelijkende soorten. Bij Vijfdelig kaasjeskruid zijn de bijkelkblaadjes (een tweede krans aan kelkblaadjes) een stuk breder, zitten er veel sterharen in de bloeiwijze (t.o.v. voornamelijk gewone haren) en zijn de deelvruchtjes kaal en niet behaard (kelk open vouwen om dit te zien). https://waarneming.nl/observation/177794327/
Comments
Add a Comment