21 de março de 2024

insecten in de voedselproductie voedselkringloop

Bij duurzame voedselproductie speelt kringlooplandbouw een belangrijke rol. Insecten kunnen hierin een aanzienlijke bijdrage leveren. Het gebruik van insecten in de voedselproductie kent meerdere aspecten: de voedselvoorziening vanuit een breder perspectief, de mogelijkheid om huidige problemen aan te pakken door de voedselkringloop te sluiten in plaats van te vertrouwen op lineaire productie, maar ook politieke afwegingen en ethische overwegingen. Deze aspecten zijn de aanleiding voor het organiseren van dit symposium.
https://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuws/nieuwsartikel/webinar-vloed-ontwikkeling-kustgebied-eems-dollard/
https://www.knaw.nl/bijeenkomsten/insecten-de-voedselproductie-van-de-toekomst

19.00 uur - Inleiding door Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie, Wageningen University & Research

19:05 uur – Hannah van Zanten, hoogleraar duurzame voedselsystemen, Wageningen University & Research - Een circulair voedselsysteem – goed voor de mens en onze planeet.

19:30 uur – Arnold van Huis, emeritus-hoogleraar Entomologie, Wageningen University & Research - De toekomst van insecten voor humane consumptie en als veevoer

19:55 uur – Bernice Bovenkerk, universitair hoofddocent dier- en milieu-ethiek, Wageningen University & Research - De ethiek van insecten als voedsel en veevoer

20:20 uur – Hugo van Kasteel, directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit - 'Wat ligt er morgen op ons bord?' De verduurzaming van de eiwitconsumptie

Over de sprekers
Marcel Dicke is hoofd van het laboratorium voor Entomologie aan Wageningen University & Research en lid van de KNAW. Zijn onderzoek focust op de ecologie van insecten en de toepassingen daarvan voor onze voedselproductie, zie bijvoorbeeld de Ted Talk 'Why not eat insects?'. Hij coördineerde verschillende (inter)nationale projecten op het gebied van insecten voor voedsel of veevoer en is betrokken bij het programma Insects for Peace in Colombia. Hij is coördinator van het NWO Nationale Wetenschapsagenda project InsectFeed.

Hannah van Zanten is hoogleraar duurzame voedselsystemen aan Wageningen University & Research en gasthoogleraar aan de universiteit van Cornell. Ze studeerde cum laude af voor zowel haar MSc Dierwetenschappen als haar promotieonderzoek waarin ze de rol van het dier in het toekomstige voedselsysteem onderzocht. De afgelopen jaren ontwikkelde Hannah met jaar team het circulaire voedselsysteemmodel (CiFoS) – waarin nieuwe visies over voedselsystemen worden gekwantificeerd met het doel om zowel de gezondheid van mens als die van de planeet veilig te stellen.

Hugo van Kasteel werkt sinds eind 2017 bij het ministerie van LNV als MT-lid en sinds 2021 als directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn. Hij werkt vanuit het ministerie aan verduurzamingsvraagstukken op het gebied van dierhouderij, inclusief beleid op het terrein van dierenwelzijn en diergezondheid. Daarvoor werkte Hugo bij het ministerie van VWS.

Bernice Bovenkerk is universitair hoofddocent dier-en milieu-ethiek bij de Filosofie Groep van Wageningen University & Research. Haar interessegebieden zijn onder meer dierlijk actorschap, de ethiek van biotechnologie, de morele status van ‘grensgevallen’ zoals vissen en insecten, en de ethiek van dierlijke domesticatie. Zij redigeerde de Springer boeken Animals in Our Midst en Animal Ethics in the Age of Humans.

Arnold van Huis is sinds 2015 emeritus-hoogleraar aan Wageningen University & Research en concentreert zich op insecten als voedsel en veevoer. In 2013 publiceerde hij samen met de FAO het boek “Edible insects: future prospects for food and feed security”, dat miljoenen keren is gedownload. In 2014 organiseerde hij samen met FAO de conferentie “Insects to feed the world”. Hij is hoofdredacteur van de “Journal of Insects as Food and Feed”. Over eetbare insecten is hij (co-)auteur van verschillende boeken, boekhoofdstukken en publicaties. Elk jaar geeft hij presentaties in binnen- en buitenland over insecten als voedsel en veevoer.

https://www.knaw.nl/bijeenkomsten/insecten-de-voedselproductie-van-de-toekomst
https://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuws/nieuwsartikel/webinar-vloed-ontwikkeling-kustgebied-eems-dollard/
https://www.knaw.nl/bijeenkomsten/insecten-de-voedselproductie-van-de-toekomst


  • In het kustgebied van de Eems-Dollard staan we voor verschillende uitdagingen. De zeespiegel stijgt, de bodem daalt en de toekomst van de landbouw en de natuur staan onder druk. Hoe zorgen we dat komende generaties hier veilig kunnen blijven wonen, werken en recreëren? Deze uitdagingen vragen om een samenhangende aanpak. Want juist in die samenhang zien we kansen. We kunnen de natuur van de Eems-Dollard verbeteren, we kunnen laag gelegen (landbouw)percelen ophogen en de Dollarddijk versterken met gerijpte klei van dichtbij.

    Vragen
    Tijdens het webinar komen verschillende vragen aan bod: wat hebben we al onderzocht? Hoe ziet die ophoging van gronden eruit? Kunnen we ook de leefbaarheid en het landschap versterken? Het webinar wordt georganiseerd in samenwerking met het ministerie van LNV, de provincie Groningen, waterschap Hunze en Aa’s, gemeente Oldambt, gemeente Eemsdelta, Rijkswaterstaat en Groningen Seaports.

    Voor wie
    Het webinar is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp, zoals landeigenaren en inwoners van de gemeenten Eemsdelta of Oldambt, bestuurders of vertegenwoordigers van belangenorganisaties.

    Deelnemen
    Vooraf aanmelden voor het webinar is niet nodig. Op 25 maart komt er een link op de website van Eems-Dollard2050 te staan. Op deze website kunt u het webinar ook op een later moment terugkijken.
    https://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuws/nieuwsartikel/webinar-vloed-ontwikkeling-kustgebied-eems-dollard/
    https://www.knaw.nl/bijeenkomsten/insecten-de-voedselproductie-van-de-toekomst


  • Deze soort spendeert waarschijnlijk meer tijd in bomen dan we vroeger dachten. Vorig jaar is hier een publicatie over naar buiten gekomen.
    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0265156
  • Webinar over Terreinbeheer en omgevingswet die sinds 1 januari 2024 van kracht is./


  • Britain's Rarest Habitat: Temperate Rainforest - Melissa Worthington (Anning Lectures)


  • MERLIN webinar #20: How does agriculture affect river ecology?

  • Small Camper
    https://www.youtube.com/@PlayingwithSticks
    the 2021 Meerkat Trailer, the stand up camper that fits in a garage. At only 9
    SMV is van bouwjaar 1960
    SMV, zweedse wintercaravan..
    https://www.bugpuck.be/nl/eriba-caravans/eriba-puck.htm
    Eriba Puck met vloerverwarming al in 60-er jaren!
    https://www.bugpuck.be/nl/eriba-caravans/eriba-puck.htm

  • https://www.sovon.nl/actueel/nieuwsberichten/succesvolle-gelderse-vogelaarsdag-op-2-maar
    Friesland: Nieuw rapport verschenen
    Friesland: Sovon/FFF-voorjaarsbijeenkomst druk bezocht
    Gelderland: Succesvolle Gelderse vogelaarsdag
    Zeeland: Resultaten kolonievogels 2023

  • Posted on 21 de março de 2024, 03:03 PM by ahospers ahospers | 0 comentários | Deixar um comentário

    20 de março de 2024

    UISTEREN NAAR DE VERHALEN VAN TREKVOGELS

    lk voorjaar is ecoloog Theunis Piersma weer blij als de vogeltrek op gang komt. Vanaf maart vliegen grutto’s ons land binnen, gevolgd door huiszwaluwen, gier­zwaluwen en spotvogels. Maar wat als een voorjaar komt waarin bepaalde vogels níet terugkeren? Dat onze wereld zó in de war is geraakt dat de gewiekste vliegeniers er niet in slagen om de reis naar Nederland te voltooien? Trekvogels vertellen duidelijke verhalen over de toestand van de wereld. Door hun heen-en-weer-reizen tussen noordelijk gelegen broedgebieden en een zuidelijk winterkwartier ‘integreren’ trekvogels de omstandigheden van een ketting van leefgebieden. De trekvogels van het wad zijn een prachtig voorbeeld. Zij verbinden de allernoordelijkste toendragebieden rond de Poolzee met de aller zuidelijkste kustgebieden op aarde. Onderzoekers proberen de trekvogel-verhalen steeds meer in detail te begrijpen. Met behulp van kleine satellietzendertjes worden individuele dieren gevolgd, om zo hun verblijf op de ene plek te kunnen koppelen aan de omstandigheden op de andere plekken die ze in de loop van hun leven aandoen. Zo vertellen trekvogels een steeds overtuigender verhaal over de enorme samen­hang tussen gebieden en de effecten van menselijk handelen en het klimaat op die plekken. Veranderingen in aantallen of lichaamsgrootte kunnen ons waarschu­wen. Het gaat erom dat we de verhalen willen horen en ze serieus nemen. https://sggroningen.nl/nl/evenement/luisteren-naar-de-verhalen-van-trekvogels

    https://video.rug.nl/media/0_6k2kpe0b


  • https://www.iucn.nl/verhaal/landruil-in-madagscar-helpt-boeren-en-biodiversiteit/
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/11/madagascar-zoogdieren-biodiversiteit/
    https://www.nporadio1.nl/podcasts/sinans-atlas/58351/63-een-eigen-bos-op-madagaskar-simon-rietveld
    https://www.ad.nl/auto/wim-trekt-veel-bekijks-op-de-camping-want-hij-kampeert-als-in-de-jaren-twintig~a3ff3195/
    https://www.ad.nl/auto/wim-trekt-veel-bekijks-op-de-camping-want-hij-kampeert-als-in-de-jaren-twintig~a3ff3195/

  • Om dit tij te keren, is Stichting Zazamalala al ruim 20 jaar actief op Madagaskar om de oorspronkelijke natuur te herstellen. De afgelopen jaren is 140 hectare grond opnieuw bebost. Dat zijn ruim 200 voetbalvelden!

    Dankzij de bijdrage van Trees for All kan de stichting het Zazamalala-bos verder uitbreiden. Daar heeft de lokale bevolking ook baat bij. “Het bos levert werk op”, legt Simon uit. “Vrouwen werken in de kwekerij en planten de bomen. Mannen zijn aangesteld als ranger in het bos of verrichten zwaarder werk op het land.”
    In 2003 besloot de overheid van Madagscar om de hoeveelheid beschermde gebieden in het land te verdriedubbelen, en zo de vele soorten in het land te beschermen. Dit leidde echter tot conflicten met de boeren en gemeenschappen die afhankelijk zijn van de gebieden. In het Ankarabolava-Angakatrika bosreservaat zette onze partner Missouri Botanical Gardens een landruilproces op met de boeren, traditionele dorpsbestuurders en de authoriteiten.
    Madagascar staat bekend als een land met veel biodiversiteit. De beslissing van de overheid om de hoeveelheid beschermde gebieden in het land te verdriedubbelen was goed nieuws voor de bescherming van lokale natuur, maar het implementeren van dit beleid zorgde voor moeilijkheden, zoals conflicten met de boeren en gemeenschappen die al jaren in de gebieden wonen.
    https://treesforall.nl/nieuws-uit-ons-project-in-madagaskar/
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/11/madagascar-zoogdieren-biodiversiteit/
    https://treesforall.nl/natuur-beschermen-en-armoede-bestrijden-in-een/


  • https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/de-natuur-op-madagaskar-is-uniek-maar-een-uitstervingsgolf-dreigt~b5975fa0/
    Valente snapt dat de bevolking van het land iets anders aan het hoofd heeft. De meesten zijn bezig om van dag tot dag eten op tafel te krijgen en hebben geen benul van de met uitsterven bedreigde dwergmuis­maki’s, de indri lemuur, de marterachtige fossa, de tenreks, vleermuizen en de zeven bijzonder baobab soorten die alleen op Madagaskar voorkomen. “Mensen daar zitten zelf in de overlevingstand.”
    https://www.nporadio1.nl/podcasts/sinans-atlas/58351/63-een-eigen-bos-op-madagaskar-simon-rietveld
    Een onderdeel van natuurbescherming moet volgens Valente dan ook het verhogen van de levensstandaard zijn, anders gaat het niet werken, dan pas kan de bedreiging van de natuur afnemen.

    Lees ook:
    Madagaskar, mysterieus eiland van baobabs en lemuren.
    Madagaskar is niet eenvoudig te bereizen. Maar wie zich eraan waagt, maakt wel iets mee, ontdekte Zuidelijk Afrika-correspondent Niels Posthumus. Vijf hoogtepunten van het immens grote eiland.

    Vijf nieuwe mini-kikkers op Madagaskar ontdekt
    Ze heten Mini Mum, Mini Scule en Mini Ature. De Mini’s zijn een hele nieuwe minuscule kikkersoort, met drie ondersoorten. Ontdekt op Madagaskar door een Duitse onderzoeker, Mark Scherz


  • https://www.nporadio1.nl/podcasts/sinans-atlas/58351/63-een-eigen-bos-op-madagaskar-simon-rietveld
    Op meer dan 24 uur reizen vind je midden op Madagaskar het Zazamalala bos. Een natuurreservaat dat in handen is van de stichting van de Nederlandse Simon Rietveld, een blinde gepensioneerde medisch psycholoog die al zijn hele leven naar Madagaskar afreist. Bij Sinan aan tafel vertelt hij hoe het eiland in die tijd veranderd is, over zijn bijzondere ontmoetingen daar en hoe hij met speren werd aangevallen door de lokale bevolking
    https://www.matoketours.nl/matoke-tours/duurzaam-op-reis/duurzaamheidsprojecten/projecten-madagascar/
    https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/nederlander-strijdt-tegen-boskap-madagaskar

  • Britain's Rarest Habitat: Temperate Rainforest - Melissa Worthington (Anning Lectures)


  • MERLIN webinar #20: How does agriculture affect river ecology?

  • Small Camper
    https://www.youtube.com/@PlayingwithSticks
    the 2021 Meerkat Trailer, the stand up camper that fits in a garage. At only 9
    SMV is van bouwjaar 1960
    SMV, zweedse wintercaravan..
    https://www.bugpuck.be/nl/eriba-caravans/eriba-puck.htm
    Eriba Puck met vloerverwarming al in 60-er jaren!
    https://www.bugpuck.be/nl/eriba-caravans/eriba-puck.htm

  • Posted on 20 de março de 2024, 03:18 PM by ahospers ahospers | 0 comentários | Deixar um comentário

    19 de março de 2024

    Unsere heimischen Gewässer Vom Harz über die Mecklenburger Seenplatte

    Unsere heimischen Gewässer: Vom Harz über die Mecklenburger Seenplatte und die Elbe bis zur Nordsee finden sich die vielleicht geheimnisvollsten Biotope in ganz Deutschland ... Der zweite Teil folgt noch einmal der Kraft des Wassers. Die Reise von den Mittelgebirgen bis an die Nordsee gibt ungewöhnliche Einblicke in Deutschlands Unterwasserwelt.

    Deutschlands Unterwasserwelt ist der vielleicht geheimnisvollste Lebensraum unserer Heimat. Mit ihrer Vielfalt an Tier und Pflanzenarten und dem erstaunlichen Zusammenspiel von Myriaden von Mikroorganismen ergeben sich interessante und faszinierende Lebensgemeinschaften. Die unbändige Kraft des Wassers beeinflusst dabei das Leben und formt immer wieder neue Landschaften. In Flüssen wie der Elbe sind die großen Wanderfische Lachs und Stör längst wieder heimisch und beginnen die gefährliche Reise zu ihren angestammten Laichplätzen, vorbei an Hindernissen wie Wehren und Staustufen, die ihren Weg einst abschnitten und die heute durch den Einsatz von Naturschützern wieder passierbar gemacht werden. Die Dokumentation begleitet sie auf ihrer Wanderung die Elbe hinab an Hambur

    Deutschlands Binnengewässer, unsere Flüsse, Bäche und Seen sind ein farbenprächtiges und teilweise noch kaum entdecktes Refugium unserer Natur. Die Reise des Wassers, die dem Jahreslauf folgt, beginnt in den Alpen, wo sich ein Eisbach seinen Weg ins Tal bahnt. Hier liegt der Königssee, einer der berühmtesten und tiefsten Gewässer Deutschlands mit einem einzigartigen Lebensraum.

    Deutschlands Binnengewässer, unsere Flüsse, Bäche und Seen sind ein farbenprächtiges und teilweise kaum entdecktes Refugium unserer Natur. Kaum ein Gewässer gleicht dabei dem anderen. Verborgen liegt dort eine oft bizarre und fremde Welt: Vom Mikrokosmos millionenfach tanzender Kleinstorganismen, über exotische Fremdeinwanderer bis hin zu den Giganten der Tiefe – Stör und Waller gehören zu den größten Süßwasserfischen der Erde. Eine außergewöhnliche Expedition führt den Zuschauer von den schneebedeckten Gipfeln und Gletschern der Alpen über den Königs- und Bodensee, durch die artenreiche Wutachschlucht im Schwarzwald und in die Höhlen der Schwäbischen Alb bis zu den Altrheinauen, Deutschlands Amazonas. Die Filmemacher zeigen das vielleicht farbenprächtigste Bild von Deutschlands heimischer Natur, mit Sicherheit aber das unbekannteste: unsere heimischen Wasserwelten.


  • Mooie Vogelwoorden van Toine Andernach
    NatuurLezingen Delft

  • https://www.youtube.com/@artefamilyde
    https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/ict-er-arjan-de-vries-kocht-een-uniek-natuurgebied-op-marktplaats-dit-bos-is-van-de-dieren~b8eae21b/
    https://www.youtube.com/watch?v=jivabZmgy10&list=PL4d-w5KrJjTZZxEb0XKIKLLkZbdWK5iJn
  • https://www.youtube.com/@arte
  • https://www.youtube.com/c/ARTEDocumentary
  • https://www.youtube.com/channel/UCwI-JbGNsojunnHbFAc0M4Q
  • https://www.youtube.com/@arteconcert
  • https://www.youtube.com/playlist?list=PLCwXWOyIR22s1vddGJB3NNRSI45jEy_sE
  • https://www.youtube.com/playlist?list=PLCwXWOyIR22vEFvaVO1MzSKlwH0j4TxSv
  • https://www.youtube.com/watch?v=jivabZmgy10&list=PL4d-w5KrJjTZZxEb0XKIKLLkZbdWK5iJn
  • https://www.youtube.com/@artefamilyde
  • http://www.astridkantweidevogels.nl/images/documenten/mensenvogel_1202_web.pdf
  • Global FlyWay
  • https://pure.knaw.nl/ws/portalfiles/portal/736935/2014_mensenvogel_Bauer.pdf
  • https://www.vogelbescherming.nl/docs/9c2b8449-c952-4f52-ad03-85ef16fa13fd.pdf
  • https://lysannesnijderscom.files.wordpress.com/2017/02/mensenvogel_1501_web.pdf
  • https://www.boerenlandvogelsnederland.nl/Uploaded_files/Naslagwerk/jan-de-rijkvuvogels-en-mensen-1500-1920.1efba2.pdf
  • https://life-ip-deltanatuur.nl/page/view/d747f8ec-4790-4972-8b51-8cc66557d8a2/rust-voor-vogels-ruimte-voor-mensen-in-de-zuid-westelijke-delta
  • https://www.yumpu.com/nl/document/view/19781294/mens-vogel-vogelbescherming-vlaanderen
  • https://www.yumpu.com/nl/document/view/19781294/mens-vogel-vogelbescherming-vlaanderen
  • https://issuu.com/vogelbeschermingnederland/docs/vbn_vogels_23_3_def_lr_losse_pagina_s
  • https://natuurtijdschriften.nl/pub/642350/Natura2005102003009.pdf
  • https://issuu.com/vogelbeschermingnederland/docs/vbn_vogels_23_3_def_lr_losse_pagina_s
  • Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels

  • Webinar over Terreinbeheer en omgevingswet die sinds 1 januari 2024 van kracht is./


  • Britain's Rarest Habitat: Temperate Rainforest - Melissa Worthington (Anning Lectures)


  • MERLIN webinar #20: How does agriculture affect river ecology?

  • Small Camper
    https://www.youtube.com/@PlayingwithSticks
    the 2021 Meerkat Trailer, the stand up camper that fits in a garage. At only 9
    SMV is van bouwjaar 1960
    SMV, zweedse wintercaravan..
    https://www.bugpuck.be/nl/eriba-caravans/eriba-puck.htm
    Eriba Puck met vloerverwarming al in 60-er jaren!
    https://www.bugpuck.be/nl/eriba-caravans/eriba-puck.htm
  • Webinar over Terreinbeheer en omgevingswet die sinds 1 januari 2024 van kracht is./


  • Posted on 19 de março de 2024, 06:42 PM by ahospers ahospers | 0 comentários | Deixar um comentário

    15 de março de 2024

    Hoe is de natuur in de Omgevingswet verankerd?


  • SoortenNL wilde met dit webinar natuurbeschermingsorganisaties, ecologen, beleidsmakers, adviesbureaus en overige natuurprofessionals concrete handvatten aanreiken die het makkelijker maken om binnen de nieuwe Omgevingswet onze kwetsbare natuur te beschermen.

    De sprekers
    Onlangs verscheen het handboek 'Natuur in de omgevingswet'. Twee medeauteurs, Luuk Boerema (zelfstandig juridisch adviseur) en Fleur Onrust (advocaat en rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Overijssel op het gebied van omgevingsrecht), werkten mee aan dit webinar. De andere experts zijn adviseur natuurbeschermingsrecht Sander Hunink en projectleider bij de Zoogdiervereniging Glenn Lelieveld. Samen vertellen ze hoe de Omgevingswet in elkaar zit en wat de effecten zijn voor de mensen die met natuur en wetgeving te maken hebben.

    Programma
    De sprekers behandelden de volgende vragen:

    Hoe is de natuur in de Omgevingswet verankerd? (Fleur Onrust).
    Wat kunnen we met de zorgplichten voor natuur en wat is het verschil met het verleden toen de zorgplicht ook in de Wet Natuurbescherming stond? (Luuk Boerema).
    Hoe zijn de regels binnen de Omgevingswet door de provincies uitgewerkt en wat betekent dit in de praktijk? (Sander Hunink).
    Wat is de betekenis van de Omgevingswet voor personen en organisaties die met onderzoek naar en bescherming van soorten werken? (Glenn Lelieveld).


  • Particuliere natuur
    Eelde Poko
    Drenthe
    Ooibossen

  • Mooie Vogelwoorden van Toine Andernach
    NatuurLezingen Delft

  • https://www.youtube.com/@artefamilyde
    https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/ict-er-arjan-de-vries-kocht-een-uniek-natuurgebied-op-marktplaats-dit-bos-is-van-de-dieren~b8eae21b/
    https://www.youtube.com/watch?v=jivabZmgy10&list=PL4d-w5KrJjTZZxEb0XKIKLLkZbdWK5iJn
  • https://www.youtube.com/@arte
  • https://www.youtube.com/c/ARTEDocumentary
  • https://www.youtube.com/channel/UCwI-JbGNsojunnHbFAc0M4Q
  • https://www.youtube.com/@arteconcert
  • https://www.youtube.com/playlist?list=PLCwXWOyIR22s1vddGJB3NNRSI45jEy_sE
  • https://www.youtube.com/playlist?list=PLCwXWOyIR22vEFvaVO1MzSKlwH0j4TxSv
  • https://www.youtube.com/watch?v=jivabZmgy10&list=PL4d-w5KrJjTZZxEb0XKIKLLkZbdWK5iJn
  • https://www.youtube.com/@artefamilyde
  • http://www.astridkantweidevogels.nl/images/documenten/mensenvogel_1202_web.pdf
  • Global FlyWay
  • https://pure.knaw.nl/ws/portalfiles/portal/736935/2014_mensenvogel_Bauer.pdf
  • https://www.vogelbescherming.nl/docs/9c2b8449-c952-4f52-ad03-85ef16fa13fd.pdf
  • https://lysannesnijderscom.files.wordpress.com/2017/02/mensenvogel_1501_web.pdf
  • https://www.boerenlandvogelsnederland.nl/Uploaded_files/Naslagwerk/jan-de-rijkvuvogels-en-mensen-1500-1920.1efba2.pdf
  • https://life-ip-deltanatuur.nl/page/view/d747f8ec-4790-4972-8b51-8cc66557d8a2/rust-voor-vogels-ruimte-voor-mensen-in-de-zuid-westelijke-delta
  • https://www.yumpu.com/nl/document/view/19781294/mens-vogel-vogelbescherming-vlaanderen
  • https://www.yumpu.com/nl/document/view/19781294/mens-vogel-vogelbescherming-vlaanderen
  • https://issuu.com/vogelbeschermingnederland/docs/vbn_vogels_23_3_def_lr_losse_pagina_s
  • https://natuurtijdschriften.nl/pub/642350/Natura2005102003009.pdf
  • https://issuu.com/vogelbeschermingnederland/docs/vbn_vogels_23_3_def_lr_losse_pagina_s

  • https://grauwekiekendief.nl/wp-content/uploads/2024/03/Rapport-Akkervogels-in-Groningen-in-2023.pdf

  • Posted on 15 de março de 2024, 12:27 PM by ahospers ahospers | 0 comentários | Deixar um comentário

    10 de março de 2024

    Vlinderdag 2024

    Op 2 maart 2024 is de Landelijke Vlinderdag van De Vlinderstichting. Dan verzamelen meer dan zeshonderd vlinder- en libellenliefhebbers zich in de Junushoff in Wageningen voor een inspirerende, leerzame en gezellige dag. Voor de mensen die er niet ‘live’ bij kunnen zijn is er een livestream via Youtube. Het thema van deze dag is 'Toekomst voor Natuur'. We hebben een aantal presentaties in petto, waarin wordt in gegaan op Toekomst voor Natuur en hoe we meer vlinders en libellen kunnen krijgen. Wat is de invloed van het weer op vlinders en hoe reageren libellen op waterkwaliteit? Verder gaat Marc Argeloo in op het feit dat mensen allemaal hun eigen beeld hebben van de natuur en dat jongere generaties niet meer weten hoe divers en rijk de natuur was tijdens de generaties die voor hen kwamen. Daarover gaat ook een documentaire van Rik van der Linden (maker van de serie De Verwonderaars). Hoe tover je gazon om tot bloemrijk grasland? De Vlaamse 'graslandnerds' Stephanie Schelfhout en An De Schrijver leggen het uit aan de hand van het project FlowerPower de tuin. Naast het uitgebreide programma van presentaties, informatieve en educatieve films is er een informatiemarkt waar van alles te zien en te koop is. Boeken, sieraden, planten: keus genoeg. Zet zaterdag 2 maart van 10 uur tot 16 uur in je agenda! Deelnemen is gratis, maar je moet je wel van te https://www.vlinderstichting.nl/actueel/landelijke-dag/
  • Op zaterdag 4 maart was onze jaarlijkse Landelijke Dag. Dé ontmoetingsdag voor donateurs van De Vlinderstichting en iedereen die van vlinders (en libellen) houdt. Maar liefst 650 mensen waren naar Wageningen komen. Daar werden zij niet alleen getrakeerd op interessante presentaties en mooie films, maar ook op door de medewerkers gebakken taart. Jammer voor de ruim honderd mensen die online meekeken, dat zij die moesten missen. De burgemeester van Wageningen, Floor Vermeulen, en Arthur Mol, rector magnificus van Wageningen Universteit, waren gekomen om de jarige Vlinderstichting te feliciteren. En de winnaar van de gedichtenwedstrijd werd bekendgemaakt. https://www.vlinderstichting.nl/actueel/landelijke-dag/programma1
  • https://www.youtube.com/watch?v=WGI2Z_RIoiY
  • 9.30 uur Inloop met koffie en thee
    10.00 uur Openingsfilm Annette van Berkel
    10.05 uur Welkom Titia Wolterbeek
    Blok 1  Toekomst voor natuur
    10.15 uur Toekomst voor natuur

    Anthonie Stip

    10.35 uur Het gat in het natuurgeheugen Marc Argeloo
    10.55 uur Het vergeten landschap - documentaire Rik van der Linden
    11.10 uur Pauze
    Blok 2 Toekomst voor vlinders en libellen
    11.50 uur Vlindervlucht door Nederland - film Amber van Amsterdam
    12.00 uur

    Invloed van weer en klimaat op onze dagvlinders

    Chris van Swaay, Michiel Wallis de Vries & Lonneke Teunissen
    12.20 uur Waterkwaliteit en libellen Roy van Grunsven
    12.40 uur Lunchpauze (lunch zelf meenemen)
    Blok 3 Beschermen
    13.40 uur De rupsentuin - film Annette van Berkel
    13.50 uur Meer zoemende graslanden in natuur en tuin? Stephanie Schelfhout & An de Schrijver
    14.10 uur Twee motten Rik Wever & Jurriën van Deijk
    14.30 uur Zoek de snor Cato van Houten & Manon Wieringa
    14.50 uur Pauze
    Blok 4 Op naar meer vlinders en libellen
    15.20 uur Huilende heide en blije bossen Kars Veling
    15.40 uur Een beschermingsfonds voor vlinders en libellen Albert Vliegenthart
    16.00 uur Sluiting Titia Wolterbeek
    aansluitend Borrel
  • https://www.youtube.com/watch?v=WGI2Z_RIoiY
  • Ook dit jaar zijn er weer sprekers van De Vlinderstichting, maar ook van externen en natuurlijk ook een Belgische presentatie. Ditmaal nemen Stephanie Schelfhout en An de Schrijver ons mee naar het beheer van graslanden. Ze zijn daarin gespecialiseerd en behalve over graslanden in natuurgebieden hebben ze het ook over Flower Power je tuin: hoe tover je veel meer biodiversiteit in het gazon. Weer en klimaat (verandering) hebben invloed op de vlinderstand, maar wat is die invloed precies en hoe kun je die onderscheiden van andere factoren? Bij De Vlinderstichting is hier uitgebreid naar gekeken en tijdens de vlinderdag zal door Chris van Swaay een tip van de sluier worden opgelicht. Bescherming blijft hard nodig! Albert Vliegenhart vertelt u meer over het pasopgerichte Vlinderstichting-beschermingsfonds. Waterkwaliteit Ook zal Roy van Grunsven ons meer vertellen over de relatie tussen waterkwaliteit en de libellenfauna. Het wordt steeds duidelijker dat de kwaliteit van ons oppervlaktewater slecht is en dat kan niet zonder gevolgen blijven voor libellen, die natuurlijk voor een belangrijk deel van hun leven van dat water afhankelijk zijn. Het vergeten verleden Een beeld uit de documentaire 'Het vergeten verleden' (Bron: Rik van der Linden).Een beeld uit de documentaire 'Het vergeten verleden' (Bron: Rik van der Linden). Er zal ook aandacht worden besteed aan het vergeten verleden. Huidige generaties hebben een heel andere natuurreferentie dan hun ouders en grootouders, en hun kinderen hebben weer een ander vertrekpunt. Marc Argeloo heeft hier een boeiend boek over geschreven en zal op de Vlinderdag er meer over vertellen. Filmmaker Rik van der Linden heeft, in opdracht van de Groene Bondgenoten, daar een film over gemaakt en deze zal tijdens de dag worden vertoond. Nog meer op het programma En er zijn meer prachtige films over vlinders, rupsen en over de Vlindervlucht, onze jubileumactiviteiten van 2023 waarbij we iedere maand een provincie aandeden om daar op zoek te gaan naar vlinders en libellen en om onze onmisbare vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Cato van Houten en Manon Wieringa hebben een presentatie onder de titel: ‘Zoek de snor’. Wilt u hier meer over weten, kom dan naar de Landelijke vlinderdag op 2 maart in theater de Junushoff in Wageningen. Er is nog veel meer te beleven dan hier genoemd.
  • https://www.youtube.com/watch?v=WGI2Z_RIoiY
  • Korstmossen en Pudding https://www.nporadio1.nl/fragmenten/vroege-vogels/cc5ce240-3b98-4522-86fb-37d4282421ce/2022-12-25-de-oudste-korstmossen-die-er-zijn-lijken-op-pudding
  • https://www.nporadio1.nl/fragmenten/vroege-vogels/51099c98-0d48-4e32-94fa-e8fdb7508f5f/2020-06-22-korstmos-op-de-schop De komende twee jaar gaat 33 kilometer dijk op de schop tussen Hoorn en Amsterdam. Die dijken zijn bekleed met basalt en Noorse steen en zijn een groeiplek voor veel bijzondere korstmossen, zoals het Rood dijkzonnetje en de Steentandpastakorst. Gaan die allemaal verdwijnen straks? We gaan op reportage met ecoloog Henk Jan van der Kolk van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
  • https://www.nporadio1.nl/fragmenten/vroege-vogels/94d726aa-65ae-4ae2-ac9b-ada72b79e3d2/2019-09-22-speuren-naar-korstmossen Ruim duizend soorten voor de wetenschap: André Aptroot heeft van het vinden van nieuwe korstmossen zijn specialiteit gemaakt. Afgelopen voorjaar verscheen zijn nieuwste boek: bijna 3000 pagina's over de Caloplaca. En dat is dan nog maar één soort. We gaan vast nog veel van hem horen.
  • https://www.nporadio1.nl/fragmenten/vroege-vogels/b351caf3-c8c5-4133-a44a-71c0eb10f442/2019-01-06-unieke-korstmossen-op-oude-zeedijk Het is een flink karwei waar Thijs van Trigt aan is begonnen: het schoonmaken van een stuk dijk tussen Nijkerk en Putten. En allemaal ter behoud van de zeldzame korstmossen die op de stenen groeien.
  • Drie jaar is er in het Europees parlement aan gewerkt; de wet op de Kunstmatige Intelligentie. Naar verwachting wordt de wet morgen definitief aangenomen. Door de wet worden strenge eisen gesteld aan AI-systemen, en kunnen ze zelfs verboden worden. Groen Links Europarlementariër Kim van Sparrentak is een van de onderhandelaars voor de AI Act, en moest de wet dus door het Europees Parlement loodsen. https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-met-het-oog-op-morgen/8f421410-c4e5-435f-9dcc-4885128dd0d3/2024-03-12-kim-van-sparrentak-loodste-de-ai-act-door-het-europees-parlement
  • Het Speulderbos is een goede plek voor korstmossen, omdat dit deel van de Veluwe het langst beschermd is gebleven tegen stikstofdepositie. We gaan met korstmossenkenner Koen Verhoogt op zoek naar de bijzondere korstmossen die je in de rest van Nederland bijna niet meer ziet, maar hier juist wel.
  • https://www.youtube.com/watch?v=6Ozz3Lutz9U
  • Korstmossen zien er prachtig uit maar je moet er wel wat moeite voor doen om ze van dichtbij te kunnen bewonderen. In Nederland hebben we maar weinig gesteente en gebergte dus dit oude stenen fort bij Ruigenhoek en de betonnen kazematten zijn de ideale plek voor de korstmos die op steen leeft. Samen met Guido Berger en Sander van Zon van de korstmossenwerkgroep gaat Menno Bentveld diep door de knieën voor deze bijzondere korstmossen. https://www.youtube.com/watch?v=YppnYz8b-4w
  • https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nieuws-en-co/8ba99877-0419-4e4a-aaac-2190eb953943/2018-03-30-vrolijke-gele-korstmossen-op-de-bomen-verklappen-milieuproblemen Gele en paarse krokussen, een enkel groen knopje en mooi geel gekleurde boomstammen tijdens de paaswandeling: een fraai gezicht! Maar schijn bedriegt, want dat geel op die boomstammen komt van korstmossen die dol zijn op ammoniak. Kok van Herk brengt in opdracht van verschillende provincies alle soorten korstmossen in kaart op meetpunten in de natuur en langs verkeersknooppunten. Want die korstmossen blijken een ideale indicator voor de luchtkwaliteit. Van Herk constateert een zorgwekkende toename van gele korstmossen en dus een toename van ammoniak in het milieu. En dat komt niet alleen door intensieve veehouderij en het mestoverschot...
  • Als korstmossenexpert Koen Verweij door het bos loopt, let hij vooral op oudere bomen en dode bomen. Daar zijn vaak korstmossen te vinden. Hij laat natuurfilmer Marit Daams de talloze soorten zien die hier voorkomen. Zo vinden ze het bijzondere ruig pruikspijkertje, een van de kleinste soorten van Nederland.https://www.youtube.com/watch?v=9aDjkICaLtU
  • https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3509977/natuurlijk-zoey-deze-ammoniakminnaars-zien-we-nu-in-heel-nederland Leusden/Soest - Gestippeld schildmos , bruin boerenkoolmos, avocadomos, en het purperschaaltje; het zijn maar een paar namen van de meer dan zevenhonderd soorten korstmossen die we in Nederland hebben. Naast dat ze hele leuke namen hebben en er vaak prachtig uitzien, hebben ze een groot nut doordat ze veranderingen door vervuiling in de natuur aan het licht te brengen. Eddy Zoëy is met korstmossendeskundige Kok van Herk op pad in onze provincie. Kok van Herk heeft een passie voor korstmossen en bezoekt al jaren honderden plekken in de provincie om ze te meten. Heel precies brengt hij keer op keer in kaart welke mossen er wel of niet in welke aantallen voorkomen. En dat doet ie niet voor niks. Korstmossen zijn namelijk zeer goede milieu-indicatoren, legt Kok uit. "Alle soorten korstmossen hebben hun eigen verhaal over het milieu. De ene soort houdt van verzuring en de andere weer niet. De een houdt van stikstof en een ander niet. De ene houdt van een warm klimaat en de ander niet. Door van alle soorten heel precies vast te stellen hoeveel er waar op zitten maar ook welke soorten minder of meer worden in de loop der jaren, kun je dus afleiden welke veranderingen in het milieu plaatsvinden." En Kok wil nog veel verder gaan met het belang van korstmossen monitoring: "Je kan bijvoorbeeld met korstmossen nagaan of de plannen van Remkes rond stikstof de natuur gaan helpen of niet." Korstmossenmeetnet Een bomenrij op het Jaagpad bij Leusden is één van de meetpunten waar Kok en Eddy lopen. Dankzij het Provinciale Korstmossenmeetnet - wat al sinds 1979 loopt - is Utrecht één van de best gedocumenteerde gebieden ter wereld. "Korstmossen zijn in tegenstelling tot gewoon mossen geen planten maar een samenwerkingsverband tussen schimmels en algen. Er zijn er meer dan zevenhonderd soorten", legt Kok uit. Op deze bomen bekijkt Eddy de grillige kleuren en patronen. Als hij heel dicht bij de schors gaat staan, ziet hij het eikenmos dat als een soort hertengeweitjes aan de bomen hangt. "Het zijn ingenieuze kunstwerkjes, Kok!" Ammoniakminnaar Onder invloed van het milieu zijn er soorten die verdwijnen maar er komen ook nieuwe soorten bij. "Aan het groot dooiermos kun je aflezen hoeveel ammoniak er in de lucht zit. Het is een sterke ammoniak-indicator. Het hangt dan ook wel van de boomsoort af welke conclusies je precies kunt trekken want het dooiermos groeit niet op elke boomsoort even goed", vertelt Kok. "Op de bomenrij in Leusden zit nu veel groen boomschildmos, een warmte minnende soort die rond 1990 pas zijn intrede deed en nu overal in Nederland voorkomt. Op de Stompert bij Soest, een militair oefenterrein en natuurgebied, groeit veel ammoniakschotelkorst, een soort die ik zelf in de jaren 90 nog nieuw gevonden en nieuw voor de wetenschap beschreven heb. Nu groeit hij zelfs in mijn tuin! Hij behoort tot de groep schotelkorsten en binnen die groep is hij degene die ammoniak minnend is." Voor het oog zijn het prachtige kunstwerkjes, de korstmossen op de bomen en stoeptegels. Kok: "Wat ik ook heel prachtig vind zijn de mossen op de zeedijken. Bij Spakenburg hebben we een hele mooie middeleeuwse zeedijk langs het IJsselmeer met soorten korstmossen die daar waarschijnlijk al honderden jaren zitten op de granietblokken." Eddy: "Wat zijn dan die grote vervuilers, die ervoor zorgen dat de natuur verandert? "Kok: "Met het meten van korstmossen kan ik alleen verandering door ammoniak zien. Stikstofoxiden zoals die bij vlieg- en autoverkeer vrijkomen kan ik niet zien dus ik kom automatisch uit bij de landbouw als vervuiler. Deze echte grote vervuilers zitten in gebieden waar tot nu toe niet zoveel gedaan is aan ammoniakreductie omdat men dacht dat ze toch ver genoeg van de natuurgebieden af lagen. Een voorbeeld: in Vijfheerenlanden is sinds het melk quotum eraf is heel veel uitgebreid in de rundveehouderij. Ik kan aan de korstmossen op de bomen in Vijfherenlanden zien dat daar nog nauwelijks iets aan ammoniakreductie gedaan is. Ik zou het zinvol vinden om dus die gebieden aan te pakken waar tot nu toe nog weinig gebeurd is zoals daar. Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren nu in de politieke keuzes." Wandelend in de natuur langs bomen maar ook in bewoonde gebieden soms op de stoeptegels valt er heel wat moois op te merken als je er een beetje oog voor krijgt. Eddy heeft daar nog een tip voor: "Kijk mocht je zoals ik als vogelaar toch een verrekijker bij je hebben, draai die dan eens om. Zo kun je ook zonder loep de prachtige kunstzinnige patronen van de korstmossen zien."
  • Mooie Vogelwoorden van Toine Andernach NatuurLezingen Delft
  • https://www.youtube.com/@artefamilyde https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/ict-er-arjan-de-vries-kocht-een-uniek-natuurgebied-op-marktplaats-dit-bos-is-van-de-dieren~b8eae21b/ https://www.youtube.com/watch?v=jivabZmgy10&list=PL4d-w5KrJjTZZxEb0XKIKLLkZbdWK5iJn
  • https://www.youtube.com/@arte
  • https://www.youtube.com/c/ARTEDocumentary
  • https://www.youtube.com/channel/UCwI-JbGNsojunnHbFAc0M4Q
  • https://www.youtube.com/@arteconcert
  • https://www.youtube.com/playlist?list=PLCwXWOyIR22s1vddGJB3NNRSI45jEy_sE
  • https://www.youtube.com/playlist?list=PLCwXWOyIR22vEFvaVO1MzSKlwH0j4TxSv
  • https://www.youtube.com/watch?v=jivabZmgy10&list=PL4d-w5KrJjTZZxEb0XKIKLLkZbdWK5iJn
  • https://www.youtube.com/@artefamilyde
  • http://www.astridkantweidevogels.nl/images/documenten/mensenvogel_1202_web.pdf
  • Global FlyWay
  • https://pure.knaw.nl/ws/portalfiles/portal/736935/2014_mensenvogel_Bauer.pdf
  • https://www.vogelbescherming.nl/docs/9c2b8449-c952-4f52-ad03-85ef16fa13fd.pdf
  • https://lysannesnijderscom.files.wordpress.com/2017/02/mensenvogel_1501_web.pdf
  • https://www.boerenlandvogelsnederland.nl/Uploaded_files/Naslagwerk/jan-de-rijkvuvogels-en-mensen-1500-1920.1efba2.pdf
  • https://life-ip-deltanatuur.nl/page/view/d747f8ec-4790-4972-8b51-8cc66557d8a2/rust-voor-vogels-ruimte-voor-mensen-in-de-zuid-westelijke-delta
  • https://www.yumpu.com/nl/document/view/19781294/mens-vogel-vogelbescherming-vlaanderen
  • https://www.yumpu.com/nl/document/view/19781294/mens-vogel-vogelbescherming-vlaanderen
  • https://issuu.com/vogelbeschermingnederland/docs/vbn_vogels_23_3_def_lr_losse_pagina_s
  • https://natuurtijdschriften.nl/pub/642350/Natura2005102003009.pdf
  • https://issuu.com/vogelbeschermingnederland/docs/vbn_vogels_23_3_def_lr_losse_pagina_s
  • https://grauwekiekendief.nl/wp-content/uploads/2024/03/Rapport-Akkervogels-in-Groningen-in-2023.pdf
  • Posted on 10 de março de 2024, 03:58 PM by ahospers ahospers | 0 comentários | Deixar um comentário

    Lines Borders

    You should now see the following rectangle and circle tools in the map view at https://www.inaturalist.org/observations :

    image

    If you select either one of those shapes, you can then draw that shape directly on the map to restrict your search’s area.

    Here’s an example of using the circle tool. (Note that when drawing a circle, its center will be where you start drawing the circle.)


    Start with:


    And then draw a circle to limit your search area:


    You can expand the shape by dragging one of the white points (yellow arrow) or drag the entire shape by using the move tool on the bottom (red arrow):

    image


    Note that when you draw, resize, or move a shape, the search URL also changes to reflect the search, so you can bookmark that shape search if you want. The shape is using the Bounding Box and Circle URL params described here.

    Click on either Reset (yellow arrow) or on the X next to Custom Boundary (red arrow) to remove the shape.

    Or you can just click on the Draw a rectangle/Draw a circle icon to make a new shape and remove the existing one.


    Depending on character size, word length, and window size, the buttons might appear in a second row. For example, here’s what it looks like in Greek on my laptop:


    Finally, if you click on “Redo search in map”, iNat will now zoom out a bit to give your new selection some context and show a clear border.


    There may be some bugs and other issues, and this tool has not been translated into every langauge on iNat yet.

    If you find a bug, please write a detailed report in #bug-reports.

    I’ll also post these instructions in #tutorials.


  • Mooie Vogelwoorden van Toine Andernach
    NatuurLezingen Delft

  • https://www.youtube.com/@artefamilyde
    https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/ict-er-arjan-de-vries-kocht-een-uniek-natuurgebied-op-marktplaats-dit-bos-is-van-de-dieren~b8eae21b/
    https://www.youtube.com/watch?v=jivabZmgy10&list=PL4d-w5KrJjTZZxEb0XKIKLLkZbdWK5iJn
  • https://www.youtube.com/@arte
  • https://www.youtube.com/c/ARTEDocumentary
  • https://www.youtube.com/channel/UCwI-JbGNsojunnHbFAc0M4Q
  • https://www.youtube.com/@arteconcert
  • https://www.youtube.com/playlist?list=PLCwXWOyIR22s1vddGJB3NNRSI45jEy_sE
  • https://www.youtube.com/playlist?list=PLCwXWOyIR22vEFvaVO1MzSKlwH0j4TxSv
  • https://www.youtube.com/watch?v=jivabZmgy10&list=PL4d-w5KrJjTZZxEb0XKIKLLkZbdWK5iJn
  • https://www.youtube.com/@artefamilyde
  • http://www.astridkantweidevogels.nl/images/documenten/mensenvogel_1202_web.pdf
  • Global FlyWay
  • https://pure.knaw.nl/ws/portalfiles/portal/736935/2014_mensenvogel_Bauer.pdf
  • https://www.vogelbescherming.nl/docs/9c2b8449-c952-4f52-ad03-85ef16fa13fd.pdf
  • https://lysannesnijderscom.files.wordpress.com/2017/02/mensenvogel_1501_web.pdf
  • https://www.boerenlandvogelsnederland.nl/Uploaded_files/Naslagwerk/jan-de-rijkvuvogels-en-mensen-1500-1920.1efba2.pdf
  • https://life-ip-deltanatuur.nl/page/view/d747f8ec-4790-4972-8b51-8cc66557d8a2/rust-voor-vogels-ruimte-voor-mensen-in-de-zuid-westelijke-delta
  • https://www.yumpu.com/nl/document/view/19781294/mens-vogel-vogelbescherming-vlaanderen
  • https://www.yumpu.com/nl/document/view/19781294/mens-vogel-vogelbescherming-vlaanderen
  • https://issuu.com/vogelbeschermingnederland/docs/vbn_vogels_23_3_def_lr_losse_pagina_s
  • https://natuurtijdschriften.nl/pub/642350/Natura2005102003009.pdf
  • https://issuu.com/vogelbeschermingnederland/docs/vbn_vogels_23_3_def_lr_losse_pagina_s


  • Posted on 10 de março de 2024, 09:10 AM by ahospers ahospers | 0 comentários | Deixar um comentário

    08 de março de 2024

    Podcast Focus 2.000 in onze Tuin

    Stop met tuinieren
    Martin Dorn, een wildlife filmmaker uit Bristol, besloot tijdens de lockdown in coronatijd zijn apparatuur te gebruiken om het leven van de bijen in zijn achtertuin vast te leggen. Nu had hij eindelijk de tijd om in te zoomen op het insectenleven in eigen tuin. Hij nadert de bijen zo dichtbij en grondig dat hij meer dan dan zestig soorten kan vastleggen en zelfs individuen kan onderscheiden. Hij documenteert hun leven op een niveau zoals nog niet eerder te zien was. Het resultaat, de bijzondere documentaire ‘My garden of a Thousand Bees’ werd op het wetenschapsfilmfestival InScience 2023 onderscheiden met de NTR Audience Award. Vanaf 8 maart te zien op NPO Start.
    https://ntr.nl/site/tekst/My+Garden+of+a+Thousand+Bees/172

    Iedereen met tuin of balkon is een natuurbeheerder!
    Geïnspireerd door deze film onderzoekt Podcast Focus hoe je met simpele ingrepen in eigen tuin de biodiversiteit kunt vergroten. Een actie zo klein als het maken van ruimte voor inheemse wilde bloemen kan al een grote impact hebben. Zelfs één vierkante meter maakt al een verschil! Ook een kleine tuin en zelfs een minuscuul balkon kan bruisen van het leven. En heb je helemaal geen tuin dan kun je ook nog de straat op. Stop met tuinieren, start met tegels wippen.

    Podcast Focus
    Met een serie van vier afleveringen in Podcast Focus, waarin de documentairemaker ook uitgebreid te horen is, laten we zien hoe je zo’n groen walhalla kunt creëren. We gaan op bezoek bij recordhouders van soorten in hun tuin, gaan tegels wippen en krijgen tips van experts hoe we in met Nederlandse tuinen de biodiversiteit van de Nederlandse natuur kunnen vergroten.
    https://www.vprogids.nl/documentaires/lees/artikelen/2024/My-Garden-of-a-Thousand-Bees-is-een-leerzame-en-troostrijke-docu-over-bijen.html

    Waarnemen
    Samen met waarneming.nl en hun app Obsidentify gaan we de uitdaging aan: Lukt het om samen met het publiek 2.000 verschillende soorten planten en dieren waar te nemen gedurende een maand?
    https://open.spotify.com/show/0DmUWzTWbXjCyoBhImIO8p?si=306c044a292a4085&nd=1&dlsi=c886f109eb9848ee

    https://www.nporadio1.nl/podcasts/focus-wetenschap
    https://www.vprogids.nl/documentaires/lees/artikelen/2024/My-Garden-of-a-Thousand-Bees-is-een-leerzame-en-troostrijke-docu-over-bijen.html

    Dohrn besloot de bijen in zijn achtertuin te filmen tijdens dat ontluikende voorjaar en dat bleek een openbaring. Dankzij zijn geavanceerde apparatuur wist hij ze zo dichtbij te halen dat je ze recht in hun ondoorgrondelijke oogjes kunt kijken. Als harige aliens blikken ze in de lens, om vervolgens op jacht te gaan naar stuifmeel. Het slaan van hun vleugeltjes klinkt als dat van een heel schattig helikoptertje en naarmate je ze langer volgt raak je steeds meer in hun ban. Toch is Dohrn zelf misschien nog wel de grootste attractie van deze documentaire. Hij kan bijvoorbeeld heel overtuigend een bij imiteren die met zijn hoofdje wiebelt of een dar die met zijn poten in het rond maait terwijl hij een vrouwtje bevrucht. Dohrn zegt ook dingen als: ‘Veel bijen wilden helemaal niet gefilmd worden’, en hij begint sommige exemplaren namen te geven. Zoals Deukie, een bij waarmee hij gaandeweg een bijzondere band opbouwt.De buitenwereld, waar corona bezig is het dagelijks leven te ontwrichten, voelt ver weg, maar wie goed luistert hoort tussen het gezoem door de sirenes van de ambulances loeien. Intussen doen de bijen gewoon wat ze altijd doen, en dat leverde een even leerzame als troostrijke film op.

    https://www.inaturalist.org/journal/mercantour/90241-access-prohibited-to-naturalists-and-other-nature-lovers

    https://www.inaturalist.org/posts/90706-sentiers-de-rando-interdits-et-detruits-forbidden-destroyed-french-hiking-trails-verbotene-zerstorte-wanderwege-in-frankreich

    Posted on 08 de março de 2024, 09:51 PM by ahospers ahospers | 0 comentários | Deixar um comentário

    06 de março de 2024

    533. Grauwe Gors Avifauna Groningen Replace Grauwe Gors









































































    Posted on 06 de março de 2024, 09:14 PM by ahospers ahospers | 0 comentários | Deixar um comentário

    533. Grauwe Gors Avifauna Groningen









































































    Posted on 06 de março de 2024, 09:11 PM by ahospers ahospers | 0 comentários | Deixar um comentário

    05 de março de 2024

    532.Waterveiligheid | Beversymposium, Casus 3 Ondergraving talud A12, Robert Maarschalkerweerd | 2022


  • Waterveiligheid | Beversymposium, Casus 3 Ondergraving talud A12, Robert Maarschalkerweerd | 2022
    Op donderdag 14 april 2022 vond een symposium plaats waarin dieper werd ingegaan op de vraag in hoeverre bevers een gevaar vormen voor de infrastructuur. ProRail organiseerde dit het symposium in samenwerking met de andere initiatiefnemers van het kenniscentrum Bever: STOWA, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, de Zoogdiervereniging en het Interprovinciaal Overleg.

  • Waterveiligheid | Kennisdag Instandhouding Waterkeringen, Tim Soens leven met overstroming | 2023Op donderdag 29 juni 2023 vond in Burgers’ Zoo de twintigste Kennisdag Instandhouding Waterkeringen plaats. Tijdens de dag werd er teruggekeken op onze waterveiligheid door de eeuwen heen. Maar er werd ook vooruitgeblikt hoe we in de nabije toekomst onze waterveiligheid vorm moeten geven, vooral in het licht van klimaatverandering. En er was speciale aandacht voor de ‘jonge’ waterkeringbeheerders. Dat kwam onder meer tot uiting in een duo-dagvoorzitterschap. Dat bestond uit dijkgraaf Jeroen Haan van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en zijn dochter Iris, voormalig jeugddijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

  • Lezing Steentijddag 2022: het oerbos van Leusden - Den Treek
    Op de Steentijddag 2022 sprak Jos Bazelmans, hoofd afdeling Archeologie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) over het opgegraven oerbos bij Leusden en de klimaatontwikkeling in het laatste deel van de laatste ijstijd. De opname is gemaakt door het RMO.

    In 2016 en 2017 werden op het landgoed Den Treek-Henschoten bij Leusden de resten opgegraven van een dennenbos uit de tweede helft van het Allerød (n=165). Op basis van dendrochronologisch onderzoek konden twee jaarringchronologieën worden samengesteld. De eerste jaarringchronologie LETR-A is gebaseerd op 16 exemplaren en omvat 106 jaarringen en de tweede is gebaseerd op 24 exemplaren en omvat 201 jaarringen. Door middel van 14C-onderzoek konden beide reeksen zeer nauwkeurig worden gedateerd (IntCal20): 13,450-13,396 tot 13,370-13,316 calBP (LETR-A) en 12,952-12,937 tot 12,754-12,739 calBP (LETR-B). Uiteenlopende vormen van bodemkundig, sedimentologisch en paleoecologisch onderzoek maakten het mogelijk de lokale bosontwikkeling een plek te geven in de ontwikkeling van het laat-glaciale landschap. Tevens bleek het mogelijk de vestiging, ontwikkeling en ondergang van beide bosbestanden in verband te brengen met de klimaatontwikkeling in de late Allerød-periode en het begin van de Jonge Dryas-periode. De ondergang van het jongste bosbestand mag worden geïnterpreteerd als het vertraagde antwoord op de snelle en ingrijpende klimaatverandering bij het begin van de Jonge Dryas-periode.

    iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8dZIytUxJWY?si=XkDO3JzBTULeyZk0" title="Lezing Steentijddag 2022: het oerbos van Leusden - Den Treek" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>
    Onderzoekgroep: Jos Bazelmans , Ronald van Balen, Johanna Bos, Otto Brinkkemper, Jesper Colenberg, Petra Doeve, Bas van Geel, Tom Hakbijl, Hans van Hateren, Wim Z. Hoek, Hans Huisman, Esther Jansma, Cornelis Kasse, Bertil van Os, Hans van der Plicht, Jeroen Schokker, Nathalie Van der Putten, John van der Woude.
    https://www.vogeltrekatlas.nl/


  • https://www.vogeltrekatlas.nl/
    https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Grutto's%20in%20Zuid-Holland%20in%202023_V7_DEF_klein.pdf
    https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20predatie%20steltlopers%20Krimpenerwaard_2021.pdf
    https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20predatie%20steltlopers%20Krimpenerwaard_2021.pdf
    https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Broedsucces%20en%20ruimtegebruik%20van%20grutto%20in%20de%20Krimpenerwaard%202021.pdf

    https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Vogels%20in%20De%20Nesse%20en%20Berkenwoude%202021_DEF.pdf
    https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%202019%20Biodiversiteit%20Polder%20Berkenwoude%20en%20de%20Nesse.pdf
    https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Biodiversiteit%20Polder%20Berkenwoude%20en%20de%20Nesse_2018.pdf
    https://lowland-ecology.network/userfiles/files/report_Krimpenerwaard_SK_20112019.pdf
    https://lowland-ecology.network/project/plas-dras-voor-kievit-in-agrarisch-gebied
    https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapportage%20Effect%20van%20beheer%20kievit%20eindrapport%20LOWRES.pdf
    https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Grutto%20in%20Zuid-Holland%20in%202022.pdf
    https://www.vogeltrekatlas.nl/


  • https://meinweg-ecotop.nl/meinweg-ecotop-2023
    https://maasduinen-ecotop.nl/
    https://maasduinen-ecotop.nl/maasduinen-ecotop-2023
    https://depelen-ecotop.nl/
    https://depelen-ecotop.nl/peelvenen-ecotop-2024
    https://depelen-ecotop.nl/archief/de-pelen-ecotop-2019/
    https://depelen-ecotop.nl/archief/
    https://meinweg-ecotop.nl/meinweg-ecotop-archief

  • Holland komt vreemd genoeg de veldleeuwerik alleen voor op..Texel . Hazen zijn wel weer heel algemeen in Noord Top Of Holland. Vlas is een aantrekkelijk habitat voor Veldleeuwerik..en

    https://www.wierde-en-dijk.nl/projecten/akkerbeheer/Rapportage_MAS_onderzoek11-12-13.pdf Gele Kwikstraat is echt een Groningse Oldambtse akkervogel. Graspieper is een veenkoloniale vogel net als de Kwartel en op de zandgronden Bij Oos.. Fazant zit overal..behalve in Flevoland. De scholekster een een typische vogel van de Stad GRONINGEN!!! De Grasmus is een vogel van de Groingen Onlanden, Pasterswolde
    https%3A%2F%2Fnatuurtijdschriften.nl%2Fpub%2F1021887%2FIDB20210290003003.pdf
    https://anog.nl/wp-content/uploads/2022/05/Actieplan-Akkervogels-Groningen-2022-2030-WEB.pdf
    https://natuurtijdschriften.nl/pub/1021887/IDB20210290003003.pdf
    https://assets.grauwekiekendief.nl/wp-content/uploads/2023/12/14135802/Trends-van-akkervogels-in-Flevoland-2011-2023.pdf
    https://www.clm.nl/wp-content/uploads/2023/11/1176-CLMdeelrapport_Biomonitoring_Drenthe-web.pdf
    JaarBoek BoerenLandVogels https://www.landschapnoordholland.nl/files/2024-01/Jaarboek%20Boerenlandvogels%202023.pdf Alle gegevens voor iedereen beschikbaar
    De provincie Noord-Holland streeft naar zo veel
    mogelijk delen van gegevens. Daarom zijn sinds
    begin 2023 de resultaten van onze meetnetten
    ook te downloaden via het dataportaal van de
    provincie.
    De gegevens zijn te selecteren en te downloaden
    via https://geoapps.noord-holland.nl/
    kaartenportaal/apps/MapSeries/index.html?appi
    d=e85fc52939f240ba9ef5164b5e203fb2&entry=2
    Kies voor de optie Geodata downloaden.
    Onder de kaartlaag PPLG zijn dan de


  • https://www.ardmediathek.de/sendung/quarks/Y3JpZDovL3dkci5kZS9RdWFya3MgJiBDbw

    https://www.inaturalist.org/journal/mercantour/90241-access-prohibited-to-naturalists-and-other-nature-lovers

    https://www.inaturalist.org/posts/90706-sentiers-de-rando-interdits-et-detruits-forbidden-destroyed-french-hiking-trails-verbotene-zerstorte-wanderwege-in-frankreich

  • Posted on 05 de março de 2024, 06:38 PM by ahospers ahospers | 0 comentários | Deixar um comentário